1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTÖS: “GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”
KTÖS: “GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”

KTÖS: “GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”

Göç Yasası kaldırılsın!

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “Göç Yasası” olarak nitelendirdiği Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş -Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın kaldırması talebini yineledi.

Meclis’te bulunan bütün milletvekillerine, “eşitlikçilik, reform ve yenilik gibi unsurları yerine getirmeleri ve bu yasayı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde kaldırmaları” çağrısında bulunan sendika, “Geciken adalet,adalet değildir” ifadesini kullandı.

KTÖS Yönetim Kurulu adına Süleyman Gelener bugün yaptığı “Göç Yasasına neden karşıyız” başlıklı açıklamada, sözkonusu yasanın çalışanlar arasında yarattığı adaletsizlik ve eşitsizlik nedeniyle hukuk devleti ilkesine ve insan haklarına aykırı olduğunu yineledi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23. maddesinde; “Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır” denildiğine işaret edilen açıklamada, yasa koyucunun meydana getirdiği bu farklılaşma ve sınıflandırmanın gerekçesi olarak “devletin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların” gösterildiği ifade edilerek, ekonomik sıkıntıların bedelini sadece ekonomik hayatın bir kesimine yüklemenin doğru olmadığı vurgulandı.

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra kamu görevine girenlerle, halen ayni görevde bulunan kamu görevlileri arasında aylık maaş yönünden yaratılan farklılaştırmanın, Anayasanın 8. maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Devletin niteliklerini belirleyen Anayasanın 1. maddesinde yer alan hukukun üstünlüğü ilkesi olarak da tanımlanan hukuk devleti, eylem ve işlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygılı, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, Anayasa ve hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık, yasaların üstünde yasa koyucunun da uyması gereken temel hukuk ilkeleri ve Anayasa’nın bulunduğu bilincinde olan devlettir.”

Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşullarından en önemlilerinden birisinin, hukuk düzenini sağlamak olduğu ve hukuk devletinin adil devlet olduğunu belirtilerek, “Adil Devlet; eşit işe, eşit ücretin koşullarını sağlayan, çalışanlarına ayırım gözetmeden eşit işe, eşit ücret ilkesini uygulayan devlettir” denildi.

Açıklamada, yasaların insanlar tarafından yapıldıkları gibi insanlar tarafından da değiştirilebileceğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Yasa koyucular eğer vicdan, ahlak, sorumluluk ve eşitlik kavramlarını göz ardı ederlerse adalet olgusu, devlet ve insanlar için sadece ütopya olacaktır. Adalete inanmayan nesiller yetiştirmemek için Mecliste bulunan yasa koyuculara çağırımızdır; Bu yasaya, gündeme geldiği ilk gün olduğumuz gibi bugün de karşıyız. Mecliste bulunan, insan hakları savunucusu olduğunu ve KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu iddia eden bütün milletvekillerinden isteğimiz; seçim bildirgelerinde bulunan eşitlikçilik, reform ve yenilik gibi unsurları yerine getirmeleri ve bu yasayı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde kaldırmalarıdır. Geciken adalet, adalet değildir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.